Osuszanie miodu

Nasze sklepy

Informacje

BEZPIECZEŃSTWO

Urządzenie do kremowania i osuszania miodu 170kg

K1283

Nowy

KONIGIN

30 450,65 zł brutto

Więcej informacji

Osuszacze do miodu

Pomimo starań pszczół i pasiecznika zdarza się niekiedy, że odbierany miód zawiera zbyt dużo wilgoci. Może on wówczas stanowić produkt do przetwórstwa. Jego detaliczna sprzedaż w słoikach jest ryzykowna. Zbyt wilgotny miód potrafi fermentować – pęcznieje i kipi z opakowania, pojawia się też charakterystyczna, alkoholowa woń. To zniechęca klientów do czynienia kolejnych zakupów w pasiece. Dzięki osuszaczom do miodu można rozwiązać ten problem. Partie miodu o dużym udziale wody po dehydratacji osiągają parametry właściwe dla miodu w sezonach o najbardziej sprzyjającym przebiegu warunków.

Dlaczego miód fermentuje?

Przede wszystkim problem ten dotyczy w większym stopniu niektórych gatunków, a innych w mniejszym. Szczególnie ryzykowne są miody rzepakowy i nawłociowy. W przypadku obu tych gatunków przyjąć można, że nie powinny one zawierać więcej niż 17% wody. To bardzo restrykcyjne założenie, zwłaszcza w świetle dawno już stworzonych przepisów prawa, górny próg wilgotności miodu określono na 20%. Jednak w przypadku zarówno tego wczesnego gatunku miodu jak i późnego ostrożności nigdy za wiele. W okresie w którym pszczoły pozyskują te miody zawodzi niekiedy pogoda. Pamiętajmy, że pszczoły mają poważne trudności z odparowywaniem wilgoci z pokarmu, gdy temperatura na zewnątrz ula spadnie poniżej 10°C. Ewaporację utrudnia im także wysoka wilgotność względna powietrza. Zarówno w ostatnich dniach kwietnia i w pierwszej połowie maja jak i we wrześniu, zwłaszcza w ciągu nocy i o porankach może nie być sprzyjających warunków do dosuszania miodu przez pszczoły. Z miodobraniem nie można jednak zwlekać zbyt długo – miód rzepakowy może krystalizować w plastrach, jeżeli zbyt długo będzie pozostawiony w ulach. Z kolei miód nawłociowy koło połowy września także należy usunąć, gdyż pilne staje się leczenie i karmienie owadów przed nastaniem zimy, złożenie gniazd do zimowli. Problem zbyt wysokiego udziału wody w miodzie dotyczyć może  także i innych gatunków. Na szczęście istnieją już rozwiązania sprzętowe, dzięki którym pszczelarz może uratować znaczne ilości miodu nadając mu pełny walor handlowy.

Urządzenie do kremowania i osuszania miodu 170kg

Nowa seria dehydratorów do miodu wykorzystuje innowacyjną technikę, aby uzyskać jeszcze lepszy efekt w postaci skrócenia czasu suszenia.

Potężny wentylator wysyła ciągły strumień gorącego powietrza na talerze które, obracają się wewnątrz zbiornika. Wydajność urządzenia jest bardzo wysoka, a zużycie energii bardzo niskie.Niewielka odległość pomiędzy talerzami, a dnem zbiornika umożliwia stosowanie osuszacza nawet przy niewielkich ilościach miodu. Powietrze wprowadzane do komory jest filtrowane przez filtr cząstek stałych, który zapobiega dostaniu się zanieczyszczeń do miodu. Powietrze te następnie jest rozpraszane przez specjalne szczeliny w górnej części pokrywy. Podczas pracy z gorącym powietrzem miód nigdy nie osiąga wysokich temperatur powyżej 45 ° C co mogłoby zagrozić wartościom HMF. Urządzenie jest niezwykle ciche, nie wymaga konserwacji i jest łatwe w czyszczeniu.

Dane techniczne:

  • Pobór mocy: 2000W
  • Wentylatory: 2 
  • Objętość wypartego powietrza: 400 m3/h
  • Talerze: 11
  • Wymiary (SxGxW): 90x125x122 cm
  • Waga: 140 kg
  • Wydajność: 1 %/2,5h

    refundacja

Opinie

Napisz opinię

Urządzenie do kremowania i osuszania miodu 170kg

Urządzenie do kremowania i osuszania miodu 170kg

Napisz opinię

Filmy